Народни игри

Програма на народно читалище Бъдеще сега

За съжаление, голяма част от старите игри са забравени и не се играят в съвремието. Нашата цел е да ги запазваме и откриваме за децата около нас. Както и за възрастните. Традиционните игри са един от най-важните народностни белези за всеки българин.

Традиционните игри най-общо се делят на два вида – игри за момчета и игри за момичета, да - точно така. Има игри за навън и домашни, къщни игри.

Момчешки игри- Държави с маркирани ленти, Рай, кър, бомба, Пускам, пускам кърпа, Кисело, Рибар и мрежа, Прескочи кобила, Пиле, Бабички

Момичешки игри - Шум, шум, шум, Тиква, Сляпа кобила, Кърпа на кол, Орел и кокошка, Градинки,Огромно "Не се сърди човече", Дама и Мини, Топчета (метални топчета).

 

 

Всеки ден от 12.00 до 18.00 часа.

Жива библиотека
Създаваме пространство, където живите книги да могат да се срещат с хората и да си говорят свободно. Всички желаещи минават и си записват час. Ние от своя страна създаваме няколко инфо точки, където да се видят книгите. В библиотеката има инвентарна книга, където всеки може да си запише час за четене. Още от първия ден ще набираме доброволци, които също да са книги.

 

от 18.30 часа
Визионерска среща за образованието
Визионерската среща е творчески процес, в който участниците ще могат да споделят визиите си за бъдещето на образованието в България.