Ти пчели ! - живот на косъм

Kампанията „За пчелите и хората“


Кампанията „За пчелите и хората“ има за цел да запознае обществеността с тревожното явление на изчезване на пчелните семейства, като го постави в контекста на комплексните причини и търси съответните комплексни решения.
Тръгвайки от убеждението, че повишената смъртност сред пчелите е само индикация за сериозни екологични проблеми, проектът ще търси мащабно и ефективно решаване на този проблем, засягащ пряко човешката жизнена среда. Повече за кампанията може да видите на сайта: http://credobonum.bg/bee
    
Замисълът на участието ни във фестивала Беглика почива на убеждението, че сложните въпроси се обясняват най-лесно чрез лично преживяване. Затова ще подготвим следната постановка, състояща се от:
    
1. Люлка, подходяща за двама възрастни с достатъчно дълги въжетата за да може силно да се люлете.
    
2. Малък кошер, служещ за масичка с материали на кампанията.
    
3. Работилницата за восък и медени хапки.
    
4. Един деец на инициативата „За пчелите и хората“ ще присъства постоянно, за да дава допълнителна информация и да оказва съдействие по техническата част.
    
Опционално: Съревнование по рисуване на комикс на тема: „Аристей – първия пчелар”.
    
Историята накратко: Аристей бил приятел на Орфей, но се влюбил в Евридика. Един ден, когато я подгонил, тя настъпва една змия и ухапана от нея, отива в царството
на Хадес. Аристей на свой ред бива ужилен от самите пчели, които е опитомил.
Действието се развива по Родопските земи.
    
Проектът е иницииран от Гражданска група "За пчелите и хората" и се осъществява в партньорство с Фондация Credo Bonum. Част от дейностите по проекта се реализират с финансовата подкрепа на Фондация "Чарлз Стюарт Мот",предоставена чрез Фондация "ЕкоОбщност".
    
Кooрдинатор на кампанията “За пчелите и хората“- Пламен Димов